Ali Akbar Mehta (b.1983, Mumbai) is a Transmedia artist, curator, researcher, and writer. He is currently invited to Documenta(15) as part of the Party Office collective to develop a discursive program called ‘Archives as Contemporary Object X’, and pursuing his PhD at Aalto University that investigates (infra)structural and performative relations between online archives and its users. He has extensively spoken and written on museum-building as a critical artistic praxis, and on archiving as a site for Infrastructural Praxis, through the lens of decoloniality, queer-feminist praxis, critical diversity and the socio-politics of border thinking. 

His work as performances, installations and talks have been exhibited in galleries and alternative spaces in India and Europe and several of his projects, such as 256 Million Colours of Violence exist as permanent ongoing online projects.

He is a co-founder of the Museum of Impossible Forms and was its Co-Artistic Director (2018-2020). He is a research member of the Cluster of Critical Artistic Research (CCARE) and serves on the boards of M{if} and Frame Contemporary Art Finland.

Ali Akbar Mehta (s. 1983, Mumbai) on taiteilija, kuraattori, tutkija ja kirjailija. Parhaillaan hän työskentelee Documenta(15)-näyttelyn parissa, jossa hän kehittää Archives as Contemporary Object X -nimistä diskursiivista ohjelmaa. Samalla hän työstää Aalto-yliopistossa tohtorintutkintoaan, jossa hän tutkii netissä olevien arkistojen ja niiden käyttäjien rakenteellisia ja performatiivisia suhteita. Hän on puhunut ja kirjoittanut paljon museon rakentamisesta kriittisenä, taiteellisena praktiikkana sekä arkistoinnista infrastruktuurisessa praktiikassa – dekolonialisuuden, queer-feministisen praktiikan, kriittisen monimuotoisuuden ja rajamaa-ajattelun sosiaalipolitiikan näkökulmasta.

Hänen teoksiaan – esityksiä, installaatiota ja puheita – on nähty eri gallerioissa ja muissa tiloissa niin Intiassa kuin Euroopassakin. Monet hänen teoksistaan, kuten 256 Million Colours of Violence, ovat koettavissa verkossa.

Hän on yksi Museum of Impossible Forms -kulttuurikeskuksen perustajista ja hän toimi sen yhtenä taiteellisena johtajana vuosina 2018-2020. Hän on Cluster of Critical Artistic Research -ryhmän tutkijajäsen ja hän toimii sekä Museum of Impossible Formsin että Frame Contemporary Art Finland -yhdistyksen hallituksissa.